Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Ανακοινώσεις για προπτυχιακούς φοιτητές » Προβολή ανακοίνωσης για προπτυχιακούς φοιτητές

Προβολή ανακοίνωσης για προπτυχιακούς φοιτητές

17.04.2019

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Ιερό του Απόλλωνα στην αρχαία Αλάσαρνα της Κω.

21/7-4/8/2019 (Κλασική Ομάδα)

Από το 1985 το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διεξάγει συστηματική ανασκαφή στην αρχαία Αλάσαρνα (σημερινή Καρδάμαινα) της Κω, όπου ανασκάπτεται συστηματικά ο δεύτερος, μετά το Ασκληπιείο, σημαντικότερος λατρευτικός χώρος στο νησί, αλλά αυτός με την μακροβιότερη ιστορία, καθώς ενδείξεις μαρτυρούν λατρευτική δραστηριότητα στην περιοχή του μετέπειτα ελληνιστικού Ιερού του Απόλλωνα, ήδη από τον 8ο αι π.Χ. Στα ελληνιστικά χρόνια τα μνημειακά κτήρια (ναοί, στοά, πρόπυλο), οι πολυάριθμες επιγραφές, η κεραμική και άλλα κινητά και αμετακίνητα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα οδηγούν στην ταύτιση του χώρου με το φημισμένο Ιερό του Απόλλωνα του αρχαίου δήμου των Αλασαρνιτών. Από τα τέλη περίπου του 4ου αι. μ.Χ. πάνω στο αρχαίο ιερό κτίζεται εκτεταμένος οικισμός (με μεγάλο αριθμό οικιών, εργαστηριακών χώρων, πλατείες και οδούς, καθώς και ένα ταφικό συγκρότημα) με διάρκεια ζωής έως τα μέσα του 7ου αι. μ.Χ. όταν ο οικισμός εγκαταλείπεται λόγω των αραβικών επιδρομών.

Η ανασκαφή στο Ιερό του Απόλλωνα (Κλασική Ομάδα) διευθύνεται από την Ομότ. Καθ. Κλασικής Αρχαιολογίας Γ. Κοκκορού-Αλευρά, και κατά το έτος 2019 θα πραγματοποιηθεί από 21 Ιουλίου (άφιξη στην Κω) έως 4 Αυγούστου (αναχώρηση από την Κω).

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να αποστείλουν email στον Ν. Δημάκη (nikdimakis@arch.uoa.gr), ή στον Γ. Δουλφή (gdoulfis@yahoo.gr),  στο οποίο θα αναγράφουν ονοματεπώνυμο, αριθμό μητρώου, έτος σπουδών, e-mail και τηλέφωνο επικοινωνίας, αναφέροντας επίσης αν έχουν συμμετάσχει ξανά σε ανασκαφή, το αργότερο ως 15 Μαΐου.

Για την έγκριση ή μη της συμμετοχής τους, σε περίπτωση προσέλευσης μεγαλύτερης από την εφικτή, θα ενημερωθούν με email ως 31 Μαΐου. Επισημαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων στο Δημοτικό Σχολείο Καρδάμαινας.

Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική/ενημερωτική συνάντηση για όσους θα έχουν επιλεγεί.

Εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας

Νικόλας Δημάκης

Ακαδημαϊκός Υπότροφος

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

ΕΚΠΑ

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το ερευνητικό έργο του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αρχαία Αλάσαρνα της Κω:

www.arch.uoa.gr/ereyna/anaskafes/kardamaina-kws.html  

www.halasarnaexcavation.org

www.arch.uoa.gr/ereyna/ereynhtika-programmata/trexonta/8alhs-alasarna-ths-kw/alasarna-kws.html

www.archaiologia.gr/blog/2017/11/02/η-συστηματική-έρευνα-στην-αρχαία-αλάσ/