Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Δραστηριότητες » Προβολή Δραστηριότητας Τμήματος

Προβολή δραστηριότητας του Τμήματος

27.05.2021

6η Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος

3-4 Ιουνίου 2021

«Κυκλική οικονομία στο φυσικό, αγροτικό και οικισμένο περιβάλλον:

αντιλήψεις, διαχείριση και πρακτικές»

6η διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συνδιοργανώνουν, την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Ιουνίου (ώρες 18:00-20:00), διαδικτυακή επιστημονική διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος, με τίτλο «Κυκλική οικονομία στο φυσικό, αγροτικό και οικισμένο περιβάλλον: αντιλήψεις, διαχείριση και πρακτικές».

Ζητούμενο της διημερίδας είναι η αναζήτηση στο ιστορικό παρελθόν αυτών που σήμερα καλούνται «ανακύκλωση», «επανάχρηση», «διαχείριση» νερού ή άλλων φυσικών πόρων, κυκλική οικονομία, κ.λπ. δεδομένου ότι παρόμοιες έννοιες θα μπορούσαν να περιγράψουν πρακτικές του παρελθόντος σε σχέση με τις τεχνικές διαδικασίες παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, το οικιστικό περιβάλλον, την υφαντική κ.ά. Επιχειρείται προσέγγιση των κυκλικών ρυθμών, των τρόπων και των πρακτικών χρήσης των φυσικών πόρων, των πρώτων υλών και των φυσικών υλικών σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους, αλλά και προβολή όλων αυτών στους σύγχρονους προβληματισμούς.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας, πατήστε εδώ

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση ArchivesPiop@piraeusbank.gr, γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και τηλέφωνο επικοινωνίας έως 02/06 με την ένδειξη «διημερίδα». Οι 100 πρώτοι θα λάβουν οδηγίες για τη συμμετοχή τους στη διαδικτυακή συνάντηση.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου (ώρα 16:00) πραγματοποιείται εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για όλες τις ηλικίες, με τίτλο «O κύκλος του χαρτιού». Με στόχο την εξοικείωση με τις αρχές της ανακύκλωσης, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα επαναχρησιμοποιώντας χαρτί. Το εργαστήρι αποτελεί παράλληλη δράση της διημερίδας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση ArchivesPiop@piraeusbank.gr, γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και τηλέφωνο επικοινωνίας έως 02/06 με την ένδειξη «εργαστήρι». Οι 40 πρώτοι θα λάβουν οδηγίες για τη συμμετοχή τους.