Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Δραστηριότητες » Προβολή Δραστηριότητας Τμήματος

Προβολή δραστηριότητας του Τμήματος

06.09.2019

Ανακοίνωση σχετικά με την ανασκαφική επιτυχία της κ. Ν. Κούρου

Ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόσφατη επιτυχία της ομ. καθ. κ. Νότας Κούρου και της ερευνητικής της ομάδας στο Ξώμπουργκο της Τήνου. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού (https://www.culture.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=2902), σημαντικός αριθμός επιτύμβιων στηλών, πρωτότυπων έργων των Κλασικών χρόνων, με ανάγλυφη διακόσμηση εξαιρετικής τέχνης σε ορισμένες από αυτές, αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νεκροταφείο των Κλασικών Χρόνων στο Ξώμπουργκο της Τήνου. Η σημασία αυτών των γλυπτών είναι μεγάλη, καθώς παρέχουν πληροφορίες για την κατανόηση της κλασικής γλυπτικής της Τήνου. Ως υψηλής ποιότητας έργα, αποτελούν κρίκο ανάμεσα στην ιστορία της αρχαίας γλυπτικής και της παράδοσης της σύγχρονης τηνιακής γλυπτικής.

Η ανασκαφή στο Ξώμπουργκο εντάσσεται στο πολυσχιδές ανασκαφικό - ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση στο πεδίο των φοιτητών και των φοιτητριών του Τμήματος.