Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Δραστηριότητες » Προβολή Δραστηριότητας Τμήματος

Προβολή δραστηριότητας του Τμήματος

19.12.2022

Δελτίο τύπου για τα εγκαίνια της έκθεσης "Αντικείμενα τόποι 1922-2022"

Δελτίο Τύπου

Αντικείμενα Τόποι 1922-2022

Συμμετοχική έκθεση στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ

με οικογενειακά ενθυμήματα μελών της Φιλοσοφικής Σχολής

με προσφυγική καταγωγή

Άραγε τι άλλο είναι τα αντικείμενα παρά τόποι, τόποι φορτωμένοι με μνήμες και ζωή. Άψυχα αυτά, κουβαλούν υπομονετικά μέσα τους το άγγιγμα των ανθρώπων που πρώτοι τα απέκτησαν, καθρεφτίζουν τις επιλογές τους ή στιγμές ξεγνοιασιάς αλλά και πόνου, απελπισίας αλλά και ελπίδας. Ζουν τόσες ζωές όσοι κι οι άνθρωποι που τα κράτησαν σφιχτά στο χέρι τους ή τα χάιδεψαν με το βλέμμα. Κι όταν φτάσουν να αποτελούν τους μόνους υλικούς μάρτυρες μιας άλλης ζωής, σε μιαν άλλη γη, συντροφιά με άλλους ανθρώπους, μετατρέπονται σε κάτι μοναδικό και γι’ αυτό πολύτιμο, όσο ευτελής κι αν ήταν η αρχική τους αξία.

Τέτοια αντικείμενα συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, αντικείμενα που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν έρθει από τις παλιές πατρίδες, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και την περιοχή της, τον Πόντο, τον Ελλήσποντο, τη Μαγνησία, τη Σμύρνη και την ενδοχώρα της, την Καππαδοκία.

Είναι όλα κειμήλια που συνδέουν τους ανθρώπους της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με το προσφυγικό τους παρελθόν και τα πολλαπλά νοήματα της προσφυγικής ταυτότητας. Μέσα από αυτά τα αντικείμενα τόπους, ξεπηδούν οι μικρές ιστορίες που κρύβουν, ιστορίες μιας άνετης αστικής ζωής ή μιας απλής καθημερινότητας, ιστορίες βίαιου ξεριζωμού, ανταλλαγής ή εξαναγκασμού, ιστορίες νέου ξεκινήματος, ανάτασης και επιτυχίας στις νέες πατρίδες. Και πίσω από τα αντικείμενα βρίσκονται βέβαια τα πρόσωπα, σε στιγμές οικογενειακής πληρότητας, επιτυχημένης ωριμότητας ή αυτάρεσκης νεανικότητας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 στις 12 μ.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρύτανης καθ. Μ.-Α. Δημόπουλος και ο Κοσμήτωρ της ΦΛΣ καθ. Α. Χαλδαιάκης

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το Μουσικοθεατρικό αναλόγιο Γυρεύω τον παλιό μου κήπο με τους Μ. Πλουμίδη, Ν. Κατριτζιδάκη, Π. Μοσχολιδάκη.

Διάρκεια έκθεσης : έως 31 Μαρτίου 2023.

Ώρες επίσκεψης: καθημερινά 9 π.μ. – 3 μ.μ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθούν παράλληλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν προσεχώς.