Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Δραστηριότητες » Προβολή Δραστηριότητας Τμήματος

Προβολή δραστηριότητας του Τμήματος

09.01.2018

Διάλεξη του Επικ. Καθηγητή κ. Γ.Βαβουρανάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα 14-1-2018

Κυριακή 14-1-2018, ώρα 10.30 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Περίληψη διάλεξης:

Το Πλάσι Μαραθώνος ανασκάφηκε αρχικά από τον Ευθύμιο Μαστροκώστα και το Σπυρίδωνα Μαρινάτο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στη συνέχεια διενεργήθηκαν επιμέρους σωστικές ανασκαφές στην περιοχή. Η εικόνα που προέκυψε από τις παραπάνω εργασίες είναι ενός κέντρου που κατοικήθηκε από τα τέλη της νεολιθικής εποχής, δηλαδή στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ., έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Τα χαρακτηριστικότερα ευρήματα υπήρξαν το μέγαρο της μέσης εποχής του χαλκού (περίπου 2000-1700 π.Χ.) και ο αρχαϊκός περίβολος σε σχήμα «Π».

Από το 2014 έως σήμερα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επαναλαμβάνει τις ανασκαφικές εργασίες στη θέση, με αποτέλεσμα το σημαντικό εμπλουτισμό της εικόνας και την ερευνητική αναβάθμιση της σημασίας που έχει πλέον το Πλάσι. Στην παρούσα ανακοίνωση θα παρουσιασθούν τα σημαντικότερα ευρήματα της τελευταίας τετραετίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κάποια πρώτα στοιχεία για την πρώιμη εποχή του χαλκού ή 3η χιλιετία π.Χ., η αναθεώρηση της εικόνας για το μέγαρο και τον περιβάλλοντα χώρο του κατά τη μέση εποχή του χαλκού, ο αμέσως υστερότερος «Τάφος του Πολεμιστή» και η μετατροπή της θέσης σε νεκροταφείο, η σημασία του Τάφου του Πολεμιστή για τον αρχαϊκό περίβολο και οι πρώτες ενδείξεις χρήσης της θέσης μετά τους Περσικούς Πολέμους.