Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Δραστηριότητες » Προβολή Δραστηριότητας Τμήματος

Προβολή δραστηριότητας του Τμήματος

06.03.2017

Περιοδικό του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την απόφαση του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς περιοδικού με τον τίτλο AURA (Athens University Review of Archaeology). Το AURA θα εκδίδεται δύο φορές το χρόνο, και θα περιλαμβάνει άρθρα στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα κατόπιν διπλής ανώνυμης αξιολόγησης.

Στόχος του περιοδικού είναι η δημοσίευση πρωτότυπων εργασιών με θέματα που σχετίζονται με την αρχαιολογία, την τέχνη και τον υλικό πολιτισμό του ευρύτερου Ελληνικού κόσμου, από την απώτερη προϊστορία έως και τη σύγχρονη εποχή, καθώς επίσης και με την περιβαλλοντική αρχαιολογία, την αρχαιομετρία, τη μουσειολογία και τις ψηφιακές εφαρμογές στην αρχαιολογία και την τέχνη. Το είδος των μελετών ποικίλει, και ενδεικτικά αναφέρονται συνθετικές μελέτες, εκθέσεις ανασκαφών και ερευνών πεδίου, μελέτες αρχαιολογικού υλικού και έργων τέχνης, μελέτες περιπτώσεων, καθώς και προκαταρκτικές δημοσιεύσεις υπό εξέλιξη ερευνητικών προγραμμάτων στα θέματα που αναφέρονται παραπάνω.

Επίσης, μέρος της έκδοσης του AURA αποτελεί η σειρά μονογραφιών με τίτλο AURA Supplements, με ίδια θεματολογία. Το είδος των μελετών ποικίλει, και ενδεικτικά αναφέρονται διδακτορικές διατριβές, μονογραφίες, συλλογικοί τόμοι, πρακτικά συνεδρίων, και δημοσιεύσεις ανασκαφών, ευρημάτων ή έργων τέχνης. Οι εργασίες που κατατίθενται προς δημοσίευση θα αξιολογούνται από δύο ανώνυμους κριτές, ακόμα και στις περιπτώσεις διδακτορικών διατριβών που υποστηρίχθηκαν επιτυχώς σε ελληνικά και ξένα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το περιοδικό AURA και η σειρά AURA Supplements θα είναι ελεύθερης και ανοικτής πρόσβασης. Δημοσιεύονται ηλεκτρονικά ως αρχεία PDF, με απενεργοποιημένη τη δυνατότητα εκτύπωσης. Τα άρθρα του περιοδικού λαμβάνουν έναν ξεχωριστό αριθμό DOI και τα βιβλία της σειράς έναν ξεχωριστό αριθμός ISBN, και είναι δωρεάν διαθέσιμα για όλους στο διαδίκτυο αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους και σύμφωνα με την άδεια Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0.

Τα τεύχη του περιοδικού AURA και οι τόμοι της σειράς AURA Supplement μπορούν επίσης να εκτυπωθούν κατόπιν παραγγελίας (print-on-demand) και να αποσταλούν ταχυδρομικά ή να παραληφθούν από το βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Καρδαμίτσα, Ιπποκράτους 8, Αθήνα. Το κόστος εκτύπωσης και αποστολής βαρύνει τον ενδιαφερόμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για οδηγίες σύνταξης και υποβολής εργασιών μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του AURA (aura.arch.uoa.gr) ή να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση aura[at]arch.uoa[dot]gr.

Η Εκδοτική Επιτροπή

Κωνσταντίνος Κοπανιάς και Γιάννης Παπαδάτος