Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Δραστηριότητες » Προβολή Δραστηριότητας Τμήματος

Προβολή δραστηριότητας του Τμήματος

26.09.2022

Συμμετοχή του Σπ. Πλουμίδη στην παρουσίαση του βιβλίου "Χαμένος Παράδεισος, του Τζάιλς Μίλτον"

Δευτέρα 03/10 στις 18:30, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (The American College of Greece)

Τη Δευτέρα 03/10 στις 18:30, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζάιλς Μίλτον θα βρίσκεται στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (The American College of Greece) για να παρουσιάσει την επετειακή έκδοση του βιβλίου του με τίτλο Χαμένος Παράδεισος.

 • Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Σπυρίδων Πλουμίδης.
 • Ο συντονισμός της εκδήλωσης θα γίνει από τον Καθηγητή Ιστορίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Χάρη Βλαβιανό.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

O Χαμένος Παράδεισος είναι μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και επιβίωσης, ειπωμένη με τον ξεχωριστό λόγο που κατέστησε τον Τζάιλς Μίλτον επιτυχημένο δημοσιογράφο και συγγραφέα. Ξετυλίγεται μέσα από τις αναμνήσεις επιζώντων, πολλοί απ’ τους οποίους μιλάνε για πρώτη φορά δημόσια, και τις μαρτυρίες εκείνων που βρέθηκαν στη δίνη μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας. Κείμενο οπισθόφυλλου: «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ 1922». Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το τουρκικό ιππικό μπήκε στη Σμύρνη, την πιο πλούσια και κοσμοπολίτικη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην πόλη υπήρχε διάχυτος ο φόβος ότι ο νικηφόρος πια τουρκικός στρατός θα ξεσπούσε με παράφορο μένος στους κατοίκους της Σμύρνης. Η πραγματικότητα όμως διέψευσε και την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη. Αυτό που συνέβη τις επόμενες δύο εβδομάδες έχει καταγραφεί ως ένα απ’ τα πιο φρικτά δράματα στην ιστορία του εικοστού αιώνα, το δράμα του ξεριζωμού χιλιάδων προσφύγων, των οποίων το αίμα κυλάει στις φλέβες πολλών σύγχρονων ελληνικών οικογενειών. Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα μιας τρομακτικής, σε βιαιότητα και έκταση, καταστροφής.

Αναφορές στα Ελληνικά & Διεθνή ΜΜΕ

«Το φαινόμενο της εθνοκάθαρσης, που επαναλήφθηκε πρόσφατα στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στοίχειωσε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Έτσι, ένα βιβλίο για τη Σμύρνη, προερχόμενο μάλιστα από τον γνωστό Βρετανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Τζάιλς Μίλτον, είναι επόμενο να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Μίλτον είναι από τους επιτυχημένους συγγραφείς που δεν γράφουν βιβλία μυθοπλασίας, αλλά αναπλάθουν την Ιστορία. Το βιβλίο του είναι παραστατικό και η αφήγησή του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον».

 • Α. Βιστωνίτης, Το Βήμα της Κυριακής «Ποιος έκαψε τη Σμύρνη; Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το βιβλίο του Μίλτον Χαμένος Παράδεισος βασίστηκε σε, ανέκδοτα μέχρι σήμερα, γράμματα και ημερολόγια Λεβαντίνων της Σμύρνης».
 • Νατάσα Μπαστέα, Τα Νέα Σαββατοκύριακο «Ο Μίλτον έχει γράψει ένα αξιομνημόνευτο βιβλίο. Όπως δείχνει, δημιουργήθηκε ένα σχετικά ομοιογενές τουρκικό κράτος, αλλά το κόστος ήταν αφάνταστο, σε μια από τις πιο τρομερές ανθρωπιστικές καταστροφές του 20ού αιώνα».
 • The Sunday Times «Η συναρπαστική καταγραφή των γεγονότων για την καταστροφή της Σμύρνης βασίζεται σε ανέκδοτα γράμματα και ημερολόγια. Οι μαρτυρίες της σφαγής κάνουν το στομάχι σου να σφίγγεται καθώς διαβάζεις».
 • Independent «Ένα αριστούργημα της ιστορικής αφήγησης».
 • The Sunday Times «Ο Μίλτον έχει φοβερό ταλέντο να εντοπίζει τη λεπτομέρεια που αναβιώνει το παρελθόν και ξαναζωντανεύει την εξωτική λάμψη της Μικράς Ασίας».
 • The Spectator «Ο Μίλτον είναι καταπληκτικός αφηγητής, κατορθώνει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα πάνω στο ψυχρό χαρτί».
 • Express on Sunday «Ο Μίλτον πήγε σε μονοπάτια που οι βιογράφοι του Ατατούρκ και οι ιστορικοί της Τουρκίας φοβήθηκαν να διασχίσουν».
 • Phillip Mansel, The Spectator «Ο Μίλτον έγραψε το καλύτερο βιβλίο του ως τώρα. Συνδυάζοντας τα αμείλικτα διεθνή παιχνίδια εξουσίας με τις προσωπικές τραγωδίες των χαρακτήρων του, ξετύλιξε την ανθρώπινη διάσταση της τραγωδίας της Σμύρνης».
 • James W. Wood, Scotland on Sunday «Σε συνεπαίρνει… το βιβλίο του Μίλτον υμνεί τον ηρωισμό ανθρώπων που βάζουν την ιδεολογία μπροστά από τη ζωή τους».
 • Independent «Ο Χαμένος Παράδεισος είναι απαραίτητο να διαβαστεί από όσους ενδιαφέρονται για το παρελθόν αλλά και το παρόν της σημερινής Ευρώπης, για τον ίδιο τον πολιτισμό».
 • Adam LeBor, Literary Review «Ο Χαμένος Παράδεισος είναι μια υπενθύμιση του τρομακτικού κόστους των φιλοδοξιών της επεκτατικής πολιτικής. Διηγείται σε βάθος μια συναρπαστική ιστορία».
 • The Economist «Το σημαντικό επίτευγμα του Μίλτον είναι ότι διηγείται με χαρακτηριστική διαύγεια και χρώμα αυτή τη σύνθετη επική αφήγηση. Ο Χαμένος Παράδεισος αποδεικνύεται μια μελέτη της καθοριστικής στιγμής στην ιστορία των εθνικών και θρησκευτικών συγκρούσεων».