Ελληνική αρχική σελίδα » Διδακτικό προσωπικό » Ονομαστικός κατάλογος, βιογραφικά, συγγραφικό έργο » Καραλή

Ιουλία Καραλή-Γιαννακοπούλου - Συγγραφικό έργο

Βιβλία

Τετράδια Γεωαρχαιολογίας

 

Το βιβλίο απευθύνεται σε αρχαιολόγους που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, αλλά και σε γεωλόγους που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την επίλυση αρχαιολογικών προβλημάτων.
Στο πρώτο από τα δύο μέρη του βιβλίου παρουσιάζονται συνοπτικά οι παραδόσεις των μελών ΔΕΠ (Παν. Πατρών και ΕΚΠΑ) που πραγματοποιήθηκαν στο ΕΚΠΑ, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2003-2004 και 2004-2005. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ορισμένες εφαρμογές των γεωαρχαιολογικών μεθόδων και προσεγγίσεων στην αρχαιολογική έρευνα, καθώς και τα αποτελέσματα του προαναφερόμενου πιλοτικού προγράμματος. Επιπλέον, παρατίθενται τρεις επιλεγμένες άριστες μεταπτυχιακές εργασίες.

Εκδόσεις Ολκός ΕΠΕ
ISBN : 978-960-8154-80-3

VESTODOS, TEXTILES Y TINTES

Estudios sobre la produccion de bienes de consumo en la Antiguedad

C. Alfano, L. Karali, eds

El estudio de los textiles antiguos esta cobrando un auge extraordinario que pone de manifiesto su propia riqueza e interés. En nuestro caso, ese interés ha ido abriéndose camino a través de la celebracion de reuniones cientificas que buscan profundizar en aspectos muy variados, en ocasiones con carécter multidisciplinar, sobre las di-ferentes formas de hacer en el ambito de los textiles del Mediterràneo antiguo. En cualquier caso esta claro que estudiar los tejidos de otras épocas es algo mâs que hacer analisis morfologicos de los mismos ο descripciones puntuales de los tipos de tramas empleadas. El tema es muy amplio y hunde sus raices en la economia, la tecnologia y la historia social antiguas.

El primer libro que vio la luz dentro de esta linea (Purpureae Vestes. Textiles y tintes del Mediterràneo en época romana), abrio un camino nuevo que, très anos después, propiciaria el deseo de los asistentes al simposio celebrado en Atenas en el ano 2005 de convertir estos libros en una série. Alli ya se propuso conservar el nombre de Purpureae Vestes para ella y seguir con las reuniones que le dieran contenido. Si el esfuerzo sigue ade-lante, como creemos, los Purpureae Vestes, simposia sobre textiles y tintes en el ambito del Mediterràneo antiguo, pueden tener asegurada una continuidad que otorgue mas sentido al trabajo comun realizado desde el 2001, cuando organizamos el primera de ellos en Ibiza.

Las actas que presentamos son el fruto del trabajo llevado a cabo en Atenas bajo los auspicios de la Universidad de esa ciudad, de la Asociacion de Amigos de los Museos y de la Universidad de Valencia.

ISBN 978-84-370-7028-5

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Στη Μεσόγειο η αύξηση της θερμοκρασίας συνδυαζόμενη με την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ οδήγησε στην εισβολή ξενικών ειδών, που συχνά αποτελούν απειλή για τα τοπικά οικοσυστήματα. Σε παγκόσμια κλίμακα, η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στη μετα¬βολή της οξύτητας του ωκεανού, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή. Κάποιες αντιδράσεις του θαλάσσιου οικοσυστήματος (φυσικής και βιολογικής τάξεως) τείνουν να εξισορροπήσουν μερικά από τα παραπάνω καταστροφικά φαινόμενα, αλλά υπάρχουν επίσης αντιδράσεις που τείνουν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάστασης. Δεδομένης της κλίμακας και των ιδιοτήτων του Ωκεανού, είναι σαφές ότι ο θάνατος της θάλασσας ισοδυναμεί με το τέλος του πλανήτη μας. Δεν αρκεί όμως να καταλήξουμε ότι επιβάλλεται μια καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών που διέπουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Όλες οι αναλύσεις συντείνουν στο ότι με βάση τη σημερινή γνώση, υπάρχει ανάγκη άμεσης αντίδρασης. Επείγει η πολιτική δράση και η κοινωνική παρέμβαση με την επιστημονική καθοδήγηση, για την αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης.

ISBN 978-960-19-0264-7

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΡΥΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Επιστημονική επιμέλεια, απόδοση στα ελληνικά: Λ. Καραλή, αν. καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας

Πού και γιατί κάνουν ανασκαφές οι αρχαιολόγοι; "Εχ€ΐ κανείς άλλος το ίδιο δικαίωμα; Πώς γίνονται οι ανασκαφές; Τι αντικείμενα βρίσκουμε; Ποιες ιστορίες μας αφηγούνται για το παρελθόν; Και τι είναι τελικά η αρχαιολογία; Σ' αυτό το βιβλίο θα δεις μερικούς αρχαιολόγους να εισχωρούν σε ξεχασμένους τάφους και να ανακαλύπτουν πανάρχαιες μούμιες. Άλλοι, εξερευνούν αρχαία ναυάγια και τα φορτία τους, ενώ άλλοι πάλι μελετούν σπήλαια της προϊστορίας και εξετάζουν τις βραχογραφίες που χάραξαν οι προγονοί μας... Οι έρευνες, οι ανακαλύψεις και οι τόποι μπορεί να είναι ολότελα διαφορετικοί, αλλά οι αρχαιολόγοι έχουν όλοι τον ίδιο σκοπό: να συνδέσουν τις ενδείξεις που βρίσκουν και να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια μας την ιστορία. Ζ' αυτό το βιβλίο θα μάθεις πώς συλλέγονται τα στοιχεία (κεραμικά, γυάλινα, ξύλινα, μεταλλικά), πώς τα συντηρούν οι αρχαιολόγοι και τι μας διηγούνται όταν τα βάλουμε στην κατάλληλη σειρά. Μέσα από τις προσπάθειες αυτού του πλήθους ερευνητών θα γνωρίσεις κι εσύ την εξαίρετη πολιτισμική κληρονομιά που μας άφησαν οι προγονοί μας από τα βάθη του χρόνου.

ISBN 960-368-247-0

Μικροί Αρχαιολόγοι
Αναζητώντας τα ανθρώπινα ίχνη μέσα στο πριβάλλον

 

H προϊστορία, η περίοδος δηλαδή πριν από την ανθρώπινη ιστορία πού μελετούμε στο σχολείο, είναι ένα μεγάλο και άγνωστο κομμάτι της ανθρώπινης παρουσίας πάνω στη Γη. Τα πρώτα ανθρώπινα βήματα είναι ελάχιστα γνωστά. Οι προσπάθειες των επιστημόνων αποκαλύπτουν λίγο μόνο από το σύννεφο, πού καλύπτει το τμήμα αυτό της ανθρώπινης παρουσίας.

Σ' αυτό το βιβλίο θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε τις πρώτες στιγμές της ζωής πάνω στη γη.

Έλα και συ να κάνουμε μαζί αυτό το μακρυνό και συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο χρόνο.

ΑΚΡΙΤΑΣ
ΠΑΙΔΙΚΑ
ISBN: 960-328-087-9

Shells in Aegean Prehistory

 

BAR International Series 761
1999

ΛΕΞΙΚΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

 

Η Περιβαλλοντική Αρχαιολογία αποτελεί σχετικά νέο κλάδο που έχει ως αντικείμενο του την ανασύσταση των παλαιοπεριβαλλόντων στα οποία έζησε και έδρασε ο άνθρωπος;. Πεδίο έρευνας είναι το οικοσύστημα και γενικότερα ο χώρος όπου βιοτικοί και αβιοτικοί παρά-γοντες βρίσκονται σε συνεχή ελληλεπίδραση μεταξύ τους. Σκοπός των παλαιοπεριβαλλοντικών μελετών είναι η κατάδειξη αφ' ενός του βαθμού επρροής του περιβάλλοντος στον άνθρωπο και στην εξέλιξη του ως έμβιου όντος, αφ' ετέρου των επεμβάσεων του ανθρώπινου είδους, ως φορέα πολιτισμού, στο φυσικό του περίγυρο, διαχρονικά.

Ο Περιβαλλοντικός Αρχαιολόγος, συντονιστής μιας επίπονης διεπιστημονικής έρευνας, θέτει ερωτήματα σε επιστήμονες, εκπροσώπους κλάδων, όπως η Γεωλογία, η Ανθρωπολογία, η Βοτανολογία, η Ζωολογία, η Οικολογία κ.ά., με στόχο τη χρήση των πληροφοριών-πορισμάτων των προαναφερθεισών επιστημών υπό την αρχαιολογική οπτική γωνία. Όπως γίνεται αντιληπτό, η διεπιστημονική συνεργασία απαιτεί έναν κώδικα επικοινωνίας, την ύπαρξη δηλαδή και χρήση μιας ορολογίας κοινώς αποδεκτής, διεπιστημονικά κατανοητής και συγκεκριμένης ώστε να διευκολύνονται οι σχετικές μελέτες.

Ο αριθμός των αρχαιολογικών - περιβαλλοντικών όρων είναι πολύ μεγάλος. Το παρόν λεξικό περιλαμβάνει περίπου 1.100 αγγλικούς όρους, χρήσιμους για τα πρώτα στάδια επαφής των ενδιαφερομένων με το αντικείμενο.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ISBN 960-344-426-X

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - Α. ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ

Αρχαιολογία
Θεωρίες, Μεθοδολογία και Πρακτικές εφαρμογές

 

Μετάφραση Ιουλία Καραλή-Γιανακοπούλου

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - Α. ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ
ΑΘΗΝΑ 2001

ISBN 960-354-113-3

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναζητώντας ανθρώπινα ίχνη μέσα στο νεολιθικο περιβάλλον Ανατολής και Δύσης

Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια στην ελληνική βιβλιογραφία για την κατανόηση της Νεολιθικής Εποχής στον λεγόμενο Παλαιό κόσμο. Η Νεολιθικοποίηση, η οποία θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες «επαναστάσεις» στην ιστορία του ανθρώπου, είναι μια περίπλοκη διαδικασία, της οποίας οι πρώτες εστίες εντοπίζονται στην Μέση Ανατολή. Εξετάζεται το εντυπωσιακό φαινόμενο της Νεολιθικοποίησης στην Ευρώπη, στην άγνωστη Βόρειο Αφρική, στη μυστηριώδη Μέση και στην ανεξερεύνητη Άπω Ανατολή με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα. Παρουσιάζονται διαφορετικές πτυχές του κάθε πολιτισμού, ο ξεχωριστός χαρακτήρας κάθε θέσης, ο τρόπος με τον οποίο το περιβάλλον, το ανάγλυφο και η γεωγραφία επηρέασαν την επιβίωση του ανθρώπου και την εξέλιξη του νεολιθικού τρόπου ζωής και υπογραμμίζονται πιθανές ομοιότητες ή διαφο¬ρές από τόπο σε τόπο, με στόχο την προσέγγιση του τρόπου διάδοσης του Νεολιθικού πολιτισμού.

Το βιβλίο αυτό συνδυάζει παλαιά και νέα βιβλιογραφία, νεότερες και παραδοσιακές απόψεις έχοντας ως στόχο την προσέγγιση της Νεολιθικής πραγματικότητας, όπως αυτή δηλώνεται αποσπασματικά μέσα από την αδιάψευστη μαρτυρία των αρχαιολογικών ευρημάτων, των αρχαιοπεριβαλλοντικών καταλοίπων και των συγχρόνων μεθοδολογικών προσεγγίσεων και εργαστηριακών αναλύσεων.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - Α. ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ

ISBN 978-960-354-279-7