Ελληνική αρχική σελίδα » Έρευνα » Ερευνητικά Προγράμματα » Τρέχοντα » Μελέτη και δημοσίευση της ανασκαφής του μινωικού θολωτού τάφου Β στο Απεσωκάρι Μεσαράς

Μελέτη και δημοσίευση της ανασκαφής του μινωικού θολωτού τάφου Β στο Απεσωκάρι Μεσαράς

Ιστοσελίδα 

Υπεύθυνος: ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έναρξη: 2009   |   Λήξη: 2015

Θεματική κατηγορία  Έρευνας: Αρχαιολογική έρευνα

 

Περιγραφή

  • Το 1963, ο Κωστής Δαβάρας, ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας και τότε Επιμελητής Αρχαιοτήτων, ανέσκαψε ένα μινωικό θολωτό τάφο στη θέση Απεσωκάρι Μεσαράς.Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αποτελούνται από τη θόλο, επτά ορθογώνια προσκτίσματα, δύο υπαίθριους χώρους, ένα λάκκο οστεοφυλακίου και ένα χώρο απόρριψης κεραμικής. Τα κινητά ευρήματα περιλαμβάνουν 1050 ακέραια αγγεία και διαγνωστικά οστρακα κεραμικής, 38 λίθινα αγγεία, δύο τριπτήρες, λίγες λεπίδες οψιανού, σφραγίδες, ψήφους από λίθο και πλήθος ανθρωπίνων οστών. Το σύνολο των ευρημάτων χρονολογείται μεταξύ Πρωτομινωικής Ι - Μεσομινωικής ΙΙΙ (3500-1700 π.Χ.).

 

Ερευνητικά αποτελέσματα

  • Η μελέτη έχει δείξει την εξέλιξη των ταφικών εθίμων από τον ελεύθερο ενταφιασμό στο δάπεδο του τάφου σε ενταφιασμούς μέσα σε πήλινες λάρνακες. Η κεραμική συνδέει το Απεσωκάρι με το κύριο κέντρο της περιοχής, τη Φαιστό. Τα λίθινα αγγεία αποτελούν προϊόντα τοπικής παραγωγής. το σύνολο των ευρημάτων δείχνει ότι στο Απεσωκάρι υπήρχε μία μικρή αλλά ακμάζουσα κοινότητα κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2000-1700 π.Χ.), η πορεία της κοινότητας του Απεσωκαρίου συνδέθηκε με την άνοδο και την πτώση του ανακτόρου της Φαιστού. Συμπεραίνεται ότι η Φαιστός δεν λειτούργησε απόλυτα συγκεντρωτικά, αλλά ενθάρρυνε την περαιτέρω ανάπτυξη τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, οργανώνιντας τις σε ένα ευρύτερο παλίσιο.

 

Χρηματοδότηση

Κύρια πηγή χρηματοδότησης: Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας

Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα:

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ): ΝΑΙ

Άλλες πηγές χρηματοδότησης:

  • Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση
  • Mediterranean Archaeology Trust - University of Oxford

 

Συμμετέχοντες

Προπτυχιακοί φοιτητές: ΝΑΙ

Μεταπτυχιακοί φοιτητές: ΝΑΙ

Ερευνητές:

  • Θεόδωρος Γκανέτσος, Καθηγητής Φυσικών Εφαρμογών, ΤΕΙ Λαμίας
  • Θωμάς Κατσαρός, Δρ. Αρχαιομετρίας, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
  • Χρυσή Μπούρμπου, Δρ. Βιοαρχαιολογίας, 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
  • Βασίλειος Τσικούρας, Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας, Παενπιστήμιο Πατρών

Φορείς:

  • Αιγεύς - Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας