Ελληνική αρχική σελίδα » Προπτυχιακές Σπουδές » Μαθήματα - Συγγράμματα » Περιγραφή μαθημάτων » Πρακτ. Άσκ. για το μάθημα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΏΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΎΘΥΝΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΎΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ “ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΊΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ”

● Υπεύθυνη: Μαρία Δ. Ευθυμίου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ

● Εισηγητές: Χαρίκλεια Μπαλή και Ανδρέας Αντωνόπουλος, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ

Μαρίνα Κουμανούδη, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ελένη Μπενέκη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

.............................................................

● H Πρακτική Άσκηση προσφέρεται σε τετραήμερο κύκλο. Ο κύκλος αυτός καλύπτει τέσσερα τετράωρα (ένα τετράωρο κάθε ημέρα. Συνολικά δεκαέξι ώρες, ανά κύκλο).

Προσφέρονται τέσσερεις αλλεπάλληλοι παρόμοιοι κύκλοι, που πραγματοποιούνται σε απογευματινή βάση  (4 -8 μμ.), στη διάρκεια τεσσάρων συνεχών εβδομάδων μεταξύ του Σαββάτου, 13 Οκτωβρίου και του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2018. 

Στην παρακολούθηση της Πρακτικής Άσκησης είναι υποχρεωμένοι οι κκ. φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι ενεγράφησαν στη Σχολή από το ακαδημαϊκό έτος 2011 -2012 και εξής.

● Ο κάθε κύκλος της Πρακτικής Άσκησης είναι τετραήμερος. Οι κκ. φοιτητές και φοιτήτριες καλούνται  να παρακολουθήσουν έναν κύκλο στην πληρότητα και στη συνέχειά του ( τα Α – Κ  → τον κύκλο Α  /  τα Λ – Πα → τον κύκλο Β  /  τα Πε – Ω → τον κύκλο Γ ). Καθώς ο ίδιος κύκλος επαναλαμβάνεται τέσσερεις φορές, οι κκ. φοιτητές και φοιτήτριες, εφόσον δεν έχουν, λόγω προσωπικού κωλύματος, τη δυνατότητα  παρακολούθησης κάποιας ημέρας του κύκλου που τους αντιστοιχεί,  μπορούν να την παρακολουθήσουν σε προηγούμενο ή σε επόμενο κύκλο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του χρόνου τους. Ο κύκλος Δ  (που διδάσκεται κατά ημέρα Σάββατο  -ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ξεκινά πρώτος και τελειώνει τελευταίος!!) απευθύνεται τόσο σε εκείνους που δεν μπορούν να αφιερώσουν απογευματινές ώρες καθημερινών ημερών στη δράση αυτή, όσο και σε εκείνους που, για διάφορους λόγους, δεν παρακολούθησαν κάποια ή κάποιες ημέρες από τις τρεις άλλες ενότητες. Με τη λήξη, πάντως, των τεσσάρων κύκλων, στις 10 Νοεμβρίου 2018, ο κάθε φοιτητής/ η κάθε φοιτήτρια θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει τον τετραήμερο κύκλο (ημέρα α’ + ημέρα β’ + ημέρα γ’ + ημέρα δ’) ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.

● Όπως ελέχθη, ο κύκλος είναι υποχρεωτικός για τους φοιτητές της Κατεύθυνσης Ιστορίας που ενεγράφησαν στη Σχολή από το ακαδ. έτος 2011 -2012 και εξής. Συνδυάζεται με το μάθημα της Μεθοδολογίας της Ιστορίας (υποχρεωτικό κατεύθυνσης, στο πέμπτο εξάμηνο σπουδών των φοιτητών της Κατεύθυνσης Ιστορίας), με την έννοια ότι δεν θα μπορεί κανείς να εξετασθεί στο συγκεκριμένο μάθημα, εάν δεν έχει παρακολουθήσει ανελλιπώς την Πρακτική Άσκηση. Εξ αυτού, στην Άσκηση αυτή, θα κρατούνται παρουσίες κατά ημέρα και ώρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ημέρα α’ του κάθε κύκλου (με εξαίρεση τον κύκλο Δ του οποίου η α’ ημέρα θα διεξαχθεί στον 6ο όροφο της Σχολής, στο Ιστορικό Σπουδαστήριο) θα διεξαχθεί στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, γωνία των οδών Δωρίδος 2 & Λεωφόρου Ειρήνης 14, στον Ταύρο. Η πρόσβαση στο κτήριο αυτό γίνεται με:  Μετρό, γραμμή 3, Στάση Κεραμεικός και, στη συνέχεια, από τη στάση Φωταέριο (οδός Πειραιώς) με το λεωφορείο 815 (αποβίβαση στάση Παλαιό Τέρμα επί της Λεωφ. Ειρήνης)  /    ή τα λεωφορεία Β18, Γ18 ή το τρόλεϊ 21 (αποβίβαση στάση ΑΣΤΥ, επί της Π. Ράλλη)   /    Από την πλατεία Ομονοίας, με τα λεωφορεία 815, Β18, Γ18 ή το τρόλεϊ 21.

Η  ημέρα β’ κάθε κύκλου  θα διεξαχθεί στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, στην οδό Σκουφά 45, στο κέντρο της Αθήνας, στο ύψος του Ναού του Αγίου Διονυσίου.

.............................................................

● Οι τέσσερεις κύκλοι της Πρακτικής Άσκησης για το ακαδημαϊκό έτος 2018 -2019 έχουν προγραμματισθεί ως εξής:

Κύκλος Α                         Ώρα 4.00’ -8.00’ μμ. (τα Α – Κ)

Ημέρα α’, Δευτ., 15/10  (Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, οδός Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, στον Ταύρο)

Ημέρα β’,  Τρ.,  16/10 (Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, οδός Σκουφά 45, στο κέντρο της Αθήνας)

Ημέρα γ’, Τετ.,  17/10 (αιθ. 538).

Ημέρα δ’, Πεμ., 18/10   (αίθ. 538).

.............................................................

Κύκλος Β                          Ώρα 4.00’ -8.00’ (τα Λ – Πα)         

Ημέρα α’, Δευτ.,  22/10  (Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, οδός Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, στον Ταύρο).

Ημέρα β’, Τρ., 23/10  (Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, οδός Σκουφά 45, στο κέντρο της Αθήνας ).

Ημέρα γ’, Τετ., 24/10  (αίθ. 538).

Ημέρα δ’, Πεμ., 25/10  (αίθ. 538). 

.............................................................

Κύκλος Γ                          Ώρα 4.00’ -8.00’ μμ. (τα Πε – Ω)

Ημέρα α’,  Δευτ.,  5 / 11 (Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, οδός Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, στον Ταύρο). ΠΡΟΣΟΧΉ!! Λόγω διαθεσιμότητος του φορέα υποδοχής, η ημέρα αυτή, παρότι ημέρα α’, θα διεξαχθεί, στον κύκλον αυτόν, τελευταία στη σειρά των ημερών του κύκλου, κατά μήνα Νοέμβριο).

Ημέρα β’ , Τρ., 30/10 (Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, οδός Σκουφά 45, στο κέντρο της Αθήνας)

Ημέρα γ’, Τετ., 31/10  (αίθ. 538).

Ημέρα δ’,  Πεμπ., 01/11 (αιθ. 538).

.............................................................

Κύκλος Δ                          Ώρα 4.00’ -8.00’ μμ.

Ημέρα α’, Σαβ., 13/10  (Ιστορικό Σπουδαστήριο, 6ος όροφος Φιλοσοφικής Σχολής).

Ημέρα β’, Σαβ., 20/10 (Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, οδός Σκουφά 45, στο κέντρο της Αθήνας)

Ημέρα γ’, Σαβ.,  03/11 (αίθ. 538).

Ημέρα δ’, Σαβ., 10/11 (αίθ. 538).

 

Οι κκ. φοιτητές και φοιτήτριες θα χρειαστεί να επιδεικνύουν τη φοιτητική τους ταυτότητα.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Το Πρόγραμμα  θα έχει, ανά κύκλο, ως εξής:

Ημέρα α’: Οι πηγές. Πρακτική Άσκηση επί εγγράφων. Εξοικείωση ενός εκάστου φοιτητή με αρχειακό φάκελο καθώς και με έγγραφα διαφόρων ιστορικών περιόδων (4 ώρες).

Ημέρα β’: Οι πηγές. Πρακτική άσκηση επί εγγράφων. Μια πρώτη προσπάθεια σύνθεσης εργασίας (4 ώρες).

Ημέρα γ’: Η μέτρηση του χρόνου στην Αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη, στο Βυζάντιο, στον Ισλαμικό κόσμο. Το μετρικό σύστημα των εν λόγω πολιτισμών. Ασκήσεις επί των παραπάνω. / Συγγραφή εργασίας: υποσημειώσεις, βιβλιογραφία, ηλεκτρονικά εργαλεία έρευνας (4 ώρες).

Ημέρα δ’: Ελληνική - Λατινική Παλαιογραφία. Πρώτες προσπάθειες ανάγνωσης παλαιογρα­φικών κειμένων από τους  κκ. φοιτητές  (4 ώρες).