Ελληνική αρχική σελίδα » Συλλογές/Εργαστήρια » Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Υπεύθυνος του Εργαστηρίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γιάννης Παπαδάτος.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Τηλέφωνο: 210 7277885

 

Το μάθημα της Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας διδάχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980 στο ΕΚΠΑ από την Λ. Καραλή. Έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες, από το 2003 λειτουργεί το Εργαστήριο Αρχαιοπεριβαλλοντικών Ερευνών, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Αρ. 104468/Β1/2003 (ΦΕΚ, 6/10/2003, Αρ. φύλλου 1445).

Το Εργαστήριο Αρχαιοπεριβαλλοντικών Μελετών με τα αρχικά ΕΠΑ στεγάζεται στο συγκρότημα γραφείων εντός του Σπουδαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, στον 6ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (γραφείο 647), και ανήκει στον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ). Έχει ως στόχο την κατάρτιση των φοιτητών ως προς την  μελέτη και καταγραφή του υλικού της συλλογής καθώς και τη χρήση των αντίστοιχων εγχειριδίων και ειδικών μηχανημάτων. Η περιβαλλοντική συλλογή του εργαστηρίου αποτελείται από αρχαιοβοτανικό και αρχαιομαλακολογκό υλικό καθώς και από ανθρώπινο και ζωικό οστεολογικό υλικό. Επιπλέον ο χώρος αυτός φιλοξενεί  βιβλιοθήκη και εργαλειακό εξοπλισμό.

Το Εργαστήριο έχει ως αποστολή την εργαστηριακή και επιστημονική υποστήριξη της έρευνας και της άσκησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι έχουν ως βασικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Αρχαιολογία. Συνεργάζεται με Εργαστήρια, Ερευνητικές Μονάδες, Ανώτατα Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, με επιστήμονες και φοιτητές από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με την Αρχαιοπεριβαλλοντική Έρευνα. Αναλαμβάνει έρευνες πεδίου αλλά και πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα. Διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια, διαλέξεις και ημερίδες με καταξιωμένους επιστήμονες και συνεργάτες.

Ομάδα Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας στεγάζει τα όνειρα μιας ομάδας εκκολαπτόμενων αρχαιολόγων, η οποία έχει ως στόχο της την εκπαίδευση της στη μελέτη αρχαιοπεριβαλλοντικού υλικού. Η ομάδα εμπλουτίζεται και ανανεώνεται συνεχώς με νέους φοιτητές, οι οποίοι θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο ενώ παράλληλα συνδράμει παλαιότερα μέλη κατά τα πρώτα τους επιστημονικά βήματα. Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν ενεργά σε δρώμενα, τα οποία σχετίζονται με τον Τομέα της Αρχαιολογίας αλλά και του Περιβάλλοντος, προσπαθώντας να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση του κοινού με την τύπωση ενημερωτικών αφισών και φυλλαδίων.

Η Περιβαλλοντική Αρχαιολογία online

Παράλληλα με τις παραπάνω εργασίες έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων, όπου εντάσσονται όλα τα δημοσιευμένα αρχαιοπεριβαλλοντικά δεδομένα  των προϊστορικών ανασκαφών του ελληνικού χώρου και στην οποία ο χρήστης μπορεί με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά να βρίσκει ό,τι αναζητά. Επιπλέον στο διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί ιστοχώρος, όπου αναρτώνται οι δραστηριότητες της Ομάδας  Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Οι πληροφορίες αυτές σχετίζονται μεταξύ τους, με στόχο την ανασύσταση του περιβάλλοντος και του αρχαίου τοπίου μέσα από την συγκριτική μελέτη των αρχαιοπεριβαλλοντικών καταλοίπων. (http://environmentalarchaeology.wordpress.com/)