ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΜΗΛΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΛΑΝΤΖΟ

Δελτίο τύπου εκδήλωσης με τους Γιάννη Χαμηλάκη και Δημήτρη Πλάντζο

Ο Σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών και υποφηφίων διδακτόρων Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ διοργανώνει την Πέμπτη 6 Ιουνίου και ώρα 18:30 στο ιστορικό αρχείο του ΕΚΠΑ (Σκουφά 45), εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή το βιβλίο των Γιάννη Χαμηλάκη και Ράφαελ Γκρήνμπεργκ, Αρχαιολογία, έθνος και φυλή: Αναμέτρηση με το παρεθλόν, αποαποικιοποίηση του μέλλοντος σε Ελλάδα και Ισραήλ (Εκδόσεις του 21ου).

Συνομιλούν ο συγγραφέας Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Brown και ο Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες ιστορίας και αρχαιολογίας.

Καλούμε όλους και όλες του συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην συζήτηση αυτή, με αφορμή ένα βιβλίο που θέτει μείζονα και επίκαιρα ζητήματα για τις πολιτικές διαστάσεις της αρχαιολογίας, το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της.

«Το Αρχαιολογία, έθνος και φυλή είναι ένα βιβλίο απαραίτητο, όχι μόνο για τους σπουδαστές της αρχαιολογίας και των γειτονικών της πεδίων, αλλά και για το ευρύτερο κριτικά σκεπτόμενο κοινό. Με τη μορφή ενός οξυδερκούς και ζωηρού διαλόγου ανάμεσα σε δύο κορυφαίους μελετητές, το βιβλίο συγκρίνει τη σύγχρονη Ελλάδα με το σύγχρονο Ισραήλ -δύο αρχετυπικές και καθοριστικές περιπτώσεις όπου η αρχαιολογία βρίσκεται στην καρδιά του νεωτερικού εθνικού φαντασιακού-, αναδεικνύοντας όψεις οι οποίες συχνά αποσιωπώνται από τον κυρίαρχο θεσμικό Λόγο. Μέσα από τη διερεύνηση θεματικών όπως η αποικιοκρατική προέλευση των εθνικών αρχαιολογιών, η κρυπτοαποικιοποίηση των δύο χωρών και της αρχαιολογίας τους, ο ρόλος της αρχαιολογίας ως διαδικασίας αποκάθαρσης, και η φυλετικοποίηση της αρχαιολογικής και υλικής κληρονομιάς της Ελλάδας και του Ισραήλ, οι δύο συγγραφείς καταλήγουν στη διαπίστωση μιας επείγουσας ανάγκης για αποαποικιοποίηση και για σύναψη συμμαχιών με τις απανταχού υποτελείς κοινότητες και με νέα πολιτικά κινήματα. » (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)