Υπεύθυνος: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
Έναρξη: 2012 | Λήξη: 2015
Θεματική κατηγορία Έρευνας: Αρχαιολογική έρευνα
Περιγραφή
Ερευνητικά αποτελέσματα
Χρηματοδότηση
Κύρια πηγή χρηματοδότησης: ΕΛΚΕ -ΕΚΠΑ
Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα:
Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ): ΝΑΙ
Άλλες πηγές χρηματοδότησης: ΑΝΕΚ
Συμμετέχοντες
Προπτυχιακοί φοιτητές: ΝΑΙ
Μεταπτυχιακοί φοιτητές: ΌΧΙ
Η πόλη της αρχαίας Λισσού βρίσκεται στον κόλπο του Άγιου Κίρκου (Άγιος Κύρηκος) στις ακτές της νότιας Κρήτης, περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά της Σουγιάς. Το επίκεντρο της ζωής στην Λισσό φαίνεται ότι ήταν το ιερό του Ασκληπιού. Στον χώρο αυτό, που σήμερα είναι προστατευμένος, διατηρούνται οι ερειπιώνες θεατρικής κατασκευής της ρωμαϊκής εποχής, αρχαίος κυματοθραύστης, τάφοι, συγκρότημα λουτρών, τα λείψανα βυζαντινών εκκλησιών και νεότερα ξωκκλήσια. Το 1994 το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκλήρωσε την περίφραξη του ιερού, την εγκατάσταση πινακίδων και φυλακίου, τη σήμανση των μονοπατιών και των κατασκευών στον χώρο και την τοπογράφηση όλου του κόλπου και της κοιλάδας με τις αρχαιότητες.
Ο ναός του Ασκληπιού, που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή, αποκαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα την δεκαετία του 1950. Η αρχαία κατασκευή και τα ευρήματα από το ναό παραμένουν αδημοσίευτα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του υλικού.
Από το έτος 2012 το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέλαβε την μελέτη της αρχιτεκτονικής του ναού του Ασκληπιού.
Η ΑΝΕΚ υποστηρίζει την μετακίνηση της επιστημονικής ομάδας στον χώρο και την συστηματική καταγραφή της αρχιτεκτονικής του ναού. Φαίνεται ότι οι μορφές στο ναό επηρεάζονται από την καλλιτεχνική ακτινοβολία της Κυρηναϊκής, στη Λιβύη, και της αρχαίας Αλεξάνδρειας.
Σε πρώτη φάση γίνεται μέτρηση και αρχειοθέτηση των πολλών διάσπαρτων λίθων του ναού από ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών. Τα δεδομένα σχεδιάζονται και ψηφιοποιούνται σε τρισδιάστατα αρχεία και προπλάσματα, ώστε να βεβαιωθεί ο ρόλος των λίθων στην αρχαία κατασκευή. Στόχος είναι η μελέτη να παραγάγει εποπτικό υλικό για ενημέρωση των επισκεπτών στον αρχαίο χώρο με αναπαραστάσεις του ναού, καθώς και πρόταση αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιρίου με απόδοση λίθων σε αυθεντικές θέσεις.
Χρύσανθος Κανελλόπουλος
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών