Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Eτήσιο σεμινάριο

 

ΤΟΝΙΑ ΚΙΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΛΑΤΩΝ ΠΕΤΡΙΔΗΣ σε συνεργασία με τον ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΜΕΡΙΑΝΟ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.)

Διεπιστημονικό Σεμινάριο
«Νίκος Οικονομίδης»
Θέμα σεμιναρίου:
«καὶ πᾶσαν πόλιν καὶ χώραν, ἀπὸ ὀργῆς, λοιμοῦ, λιμοῦ, σεισμοῦ, καταποντισμοῦ…»:

Ασθένειες, πανδημίες και φυσικές καταστροφές στο Βυζάντιο.

  • 1 Μαρτίου Έναρξη του Σεμιναρίου Εισαγωγή – Συνάντηση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΠΜΣ
  • 8 Μαρτίου Χάρης Μεσσής, Η ιατρική στη σάτιρα και οι «πανδημίες» στη λογοτεχνία: οι αρρώστιες της καλοπέρασης Μάρα Βερύκοκου, Η μελέτη των ιατρικών και χειρουργικών εργαλείων από την ύστερη αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα. Τα παραδείγματα του Μουσείου Μπενάκη
  • 15 Μαρτίου Διονύσης Σταθακόπουλος, Ο Μαύρος Θάνατος στο Βυζάντιο: από το τοπικό στο παγκόσμιο Νίκος Τσιβίκης, Η ημέρα μετά την καταστροφή του ύστερου 4ου αι. στην πόλη της Μεσσήνης και η σεισμική ακολουθία του 365 μ.Χ.
  • 22 Μαρτίου Ηλίας Αναγνωστάκης, Περιπτώσεις πιθανών επιδημικών κυμάτων στη βυζαντινή επαρχία και οι προτεινόμενες ερμηνείες Μιχάλης Καραμπίνης, Προσαρμοστική ικανότητα των αρχαίων κοινωνιών σε κλιματικά και φυσικά φαινόμενα
  • 29 Μαρτίου Άννα Σκλαβενίτη, Πανδημίες πριν και μετά την Άλωση: οι μαρτυρίες των πηγών (15ος-16ος αι.) Γιώργος Πάλλης, Ασθένεια, εκδημία και μεταθανάτιες φροντίδες στο μέσο και ύστερο Βυζάντιο: επιγραφικές μαρτυρίες
  • 5 Απριλίου Δεύτερη συνεργασία με τους/τις φοιτητές/ήτριες του Σεμιναρίου
  • 26 Απριλίου Μαρία Λεοντσίνη – Κέλλυ Μαυρομμάτη, Ποταμῶν ῥεῖθρα μετέστησεν: τα πλημμυρικά φαινόμενα και η διαχείρισή τους (6ος-9ος αι.) Brigitte Pitarakis, From Solomon the magician to the God-chosen ruler: a renewed geography of healing
  • 3 Μαΐου Bojana Pavlović, ‘Something is rotten in the state of Denmark’ – Diseases of emperors and prominent figures as an expression of turmoil in the Empire in Byzantine narrative sources Ιωάννα Ράπτη, Χορηγίες σε «καιρούς πικρούς»: υλικές μαρτυρίες επιβίωσης από επιγραφές και σημειώσεις χειρογράφων από τη μεσαιωνική Αρμενία
  • 10 Μαΐου Σοφία Μεργιαλή-Σαχά, Οι Βυζαντινοί και ο κόσμος γύρω τους: αντιμέτωποι με τον Μαύρο Θάνατο τον 14ο αιώνα Πέτρος Μπούρας-Βαλλιανάτος, Διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας στους βυζαντινούς ξενώνες
  • 17 Μαΐου Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Φυσικές καταστροφές στα υστεροβυζαντινά και πρώιμα μεταβυζαντινά χρόνια Χρυσαυγή Κούτσικου, Ασθένειες και θαυματουργές θεραπείες σε βιογραφικές εικόνες
  • 24 Μαΐου Χαράλαμπος Γάσπαρης, Αντιμέτωποι με τη δύναμη της φύσης: ο σεισμός του 1303 στην Κρήτη και οι επιπτώσεις του Αναστασία Δρανδάκη, Αναζητώντας τη θεϊκή προστασία: εικόνα και λατρευτικές πρακτικές απέναντι στις φυσικές καταστροφές και τις ασθένειες στον βυζαντινό κόσμο.
  • 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου Παρουσιάσεις φοιτητών/τριών

Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

ΚΛΑΣΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

Στυλιανός Κατάκης, στα πλαίσια μεταπτυχιακού σεμιναρίου, Η Δρ. Γεωργία Αριστοδήμου (Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) θα μιλήσει την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, με θέμα «Roman Sculpture in Μacedonia. An Overview».

Η ομιλία γίνεται στα αγγλικά, λόγω των πολλών φοιτητών Erasmus.

Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

 

 Μάρλεν Μούλιου, στα πλαίσια του σεμιναριακού μαθήματος με Τίτλο: Συλλέκτες και Συλλογές στις 18/5/2018, πραγματοποιήθηκε μια Pop art έκθεση με συλλογές λαϊκής κουλτούρας για τις σχέσεις των ανθρώπων με τον κόσμο των πραγμάτων.

Αφίσα

ΚΛΑΣΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

Στυλιανός Κατάκης, στα πλαίσια του σεμιναρίου με Τίτλο: Δημοσίευση ρωμαϊκών σαρκοφάγων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 7/12/2017, προσκλήθηκε και έδωσε διάλεξη η κ. A. Anguissolaννα, Καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πίζας, με θέμα: «Τhe funerary landscape of Hierapolis in Phrygia»

Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

Γιώργος Πάλλης, σεμινάριο με θέμα: '"Η Κωνσταντινούπολη μετά το Βυζάντιο: ο ρόλος της Πόλης στην καλλιέργεια της αρχιτεκτονικής και των τεχνών από την Άλωση ως την εποχή του Τανζιμάτ (1453-1856)", προσκλήθηκε και έδωσε διάλεξη η Άννα Μπαλλιάν, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Birmingham και επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη, θέμα: "Οθωμανική τέχνη και εκκλησιαστική αργυροχοΐα: ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης".

Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

ΚΛΑΣΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

 

Πάνος Βαλαβάνης -Ευρυδίκη Κεφαλίδου, σεμινάριο με θέμα: 'Οι γυναίκες στην αρχαϊκή και Κλασική Ελλάδα', προσκλήθηκαν και έδωσαν διάλεξη οι κ.κ.

12/3/2015: Βίκυ Σαμπετάι, ερευνήτρια Α΄βαθμίδος , Ακαδ. Αθηνών, θέμα: «Η ιστορία της έρευνας της εικονογραφίας των ελληνικών αγγείων»

19/3/2015: Δημ. Παλαιοθόδωρος, επίκ. Καθηγ. Παν.μίου Βόλου, θέμα: «Αγγεία και εικονογραφία. Έρευνα και μεθοδολογία»

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

 

Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα , σεμινάριο με θέμα: «Αναζητώντας την πολιτιστική ταυτότητα. Από τη Μέση στην Ὑστερη Χαλκοκρατία», προσκλήθηκαν και έδωσαν διάλεξη οι κ.κ.

- 18/3/15 Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Ελένη Κονσολάκη παρουσίασε τους τύμβους της Τροιζήνας (Μέση/πρώιμη΄Υστερη Εποχή του Χαλκού), ειδικότερα "Η Μαγούλα στον Γαλατά της Τροιζηνίας: ένα νέο ΜΕ-ΥΕ κέντρο στον Σαρωνικό".

-30.3./15 Ο Δρ Κ. Πασχαλίδης , αρχαιολόγος στην Προϊστορική Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου , προσέγγισε, με νέο τρόπο, τα ευρήματα των ταφικών κύκλων των Μυκηνών επί τόπου μπροστά στις προθήκες.

-1, 4, /15 Ο Δρ. Νικ. Παπαδημητρίου, επιμελητής του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης, έδωσε διάλεξη σχετικά με την Μέση Εποχή του Χαλκού, γενικά , και την πρώιμη Ὺστερη Εποχή του Χαλκού, και επικεντρώθηκε , στη συνέχεια, στην περίπτωση του ΄Αργους.

-24.4./15 Η Δρ Μαρίζα Μαρθάρη , επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων , παρουσίασε όλες τις μέχρι τώρα γνωστές θέσεις των Κυκλάδων κατά την Μέση και πρώιμη ΄Υστερη Εποχή του Χαλκού, αρκετές από τις οποίες είναι ακόμη αδημοσίευτες.

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Xειμερινό και Εαρινό εξάμηνο

 

Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα , σεμινάριο με θέμα:

Μυκηναϊκό σεμινάριο : Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

 

30/10/2014 : Δρ Ελένη Κονσολάκη., Επίτιμη Διευθύντρια της ΚΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, «Οι μυκηναϊκοί θαλαμοειδείς τάφοι στην Απάθεια της Τροιζηνίας»

20/11/2014:Ντίνα Καζά Παπαγεωργίου, Επίτιμη Προϊσταμένη αρχαιολογικών χώρων, « Κοντοπήγαδο».

18/12/2014: Δρ Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, «Οι τύμβοι του Μεγανησίου».

29/1/2015: W.D. Niemeir, ομότιμος καθηγητής, επίτιμος διευθυντής Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, «Το μυκηναϊκό ιερό στις Αβές /Καλαπόδι και το ζήτημα της συνέχειας της λατρείας από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου».

 

26/2/2015: Dr Ann Louise Schallin, Κύρια ερευνήτρια Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών , «Λατρεία και τελετουργία στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών ».

19/3/2015:Δρ Χρ. Κλείτσας, Εφορεία Ιωαννίνων « Όψεις του υλικού πολιτισμού της προϊστορικής Ηπείρου: Η μαρτυρία της χαλκοτεχνίας».

11/6/2015: Aleydis Van der Moortel, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Τενεσσί, «Από τις οικίες με διαδρόμους στα μυκηναϊκά ανάκτορα : οι κοινωνικές πρακτικές ως κλειδί κατανόησης των κοινωνικών αλλαγών στη νησίδα Μήτρου».

 

Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

 

Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα και Αφροδίτη Χασιακού, σεμινάρι με θέμα: «Αναζητώντας την πολιτιστική ταυτότητα. Από τη Μέση στην Ὑστερη Χαλκοκρατία (In search for cultural identities: from the Middle to the Late Bronze Age)», εκλήθησαν και έδωσαν διάλεξη-μάθημα οι:

- Ο Δρ. Νικ. Παπαδημητρίου, επιμελητής του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης. Έδωσε διάλεξη σχετικά με την Μέση Εποχή του Χαλκού και την περίπτωση του ΄Αργους.

- Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Ελένη Κονσολάκη παρουσίασε τους τύμβους της Τροιζήνας (Μέση/πρώιμη΄Υστερη Εποχή του Χαλκού)

- Ο Δρ Β. Κυλίκογλου, ερευνητής Α΄ του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (Τομέας επιστήμης υλικών) ανέλυσε τους τρόπους εξακρίβωσης της προέλευσης και τεχνολογίας της αρχαίας κεραμικής με τη βοήθεια μεθόδων των θετικών επιστημών

Επί πλέον , στη σειρά των διαλέξεων που οργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, μία Πέμπτη τον μήνα, με τίτλο, «Μυκηναϊκό σεμινάριο», είχαν περιληφθεί και προσκληθεί ειδικοί για το θέμα του φροντιστηρίου μας επιστήμονες, τους οποίους παρακολούθησαν οι φοιτητές μας. Συγκεκριμένα προσκλήθηκαν, ο Δρ Μ. Boyd, του Πανεπιστημίου του Cambridge (Απρίλιος 2014), ο οποίος μίλησε σχετικά με τους πρώιμους Μυκηναϊκούς ηγεμονικούς τάφους, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, Μιχ. Κοσμόπουλος (Μάιος 2014), ο οποίος έδωσε διάλεξη σχετικά με την ανασκαφή του στην ΄Ικλαινα Μεσσηνίας και τη γένεση των Μυκηναϊκών κρατών.

 

Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Χειμερινό εξάμηνο

Καθηγ. Ν. Σγουρίτσα και Επικ. Καθ. Λ. Πλάτων

Θέμα σεμιναρίου: ΥΕ/ΥΜΙΙΙ τάφοι και ταφές. Ομοιότητες και διαφορές, επιδράσεις και τοπικές πολιτισμικές ταυτότητες

Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένος :

22/11/2011, Κ. Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος , Εθνικό Αρχαιολογικό

Μουσείο (ΥΠ.ΠΟ.Τ.), με θέμα , Οι τάφοι της Τουρλωτής και η ΥΜΙΙΙ περίοδος στην Ανατολική Κρήτη.

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Eτήσιο σεμινάριο

 

ΑΘΗΝΑ ΚΟΛΙΑ-ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ – ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΠΙΣΗ-ΒΕΡΤΗ σε συνεργασία με τον ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΛΑΜΠΑΚΗ (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.)

 

Διεπιστημονικό Σεμινάριο
«Νίκος Οικονομίδης»
Θέμα σεμιναρίου:
Η περίοδος των Μακεδόνων (867-1056): εποχή κρατικής και εκκλησιαστικής ανασυγκρότησης, πολιτικής και πνευματικής ακμής και ακτινοβολίας.

Έδωσαν διαλέξεις ως προσκεκλημένοι :
21/12/2011 Βασιλική Πέννα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Χρήμα και αγορά την εποχή των Μακεδόνων και Εικονογραφία και πολιτική προπαγάνδα στα νομίσματα των Μακεδόνων»

11/1/2012 Ιόλη Καλαβρέζου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Harvard, «Ενα αυτοκρατορικό Ψαλτήρι (Paris, gr. 139): παραστάσεις και ερμηνεία»

11/1/2012 Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Σχόλια στο DAI του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου: κεφ. 28 περί Βενετίας και κεφ. 45 περί Ιβηρίας»

18 /1/2012 Νίκη Κουτράκου, Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας, «Η γλώσσα της Επικοινωνίας και η δυναμική της στις διαπροσωπικές και διεθνείς σχέσεις. Παραδείγματα από τις βυζαντινοαραβικές σχέσεις»

25 /1/2012 Iωάννης Βάσσης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Ιωάννης Γεωμέτρης: η κοινωνική διάσταση της ποίησής του»

 

Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Καθηγ. Ε. Μαντζουράνη

Θέμα σεμιναρίου: Η αρχιτεκτονική στην εικονογραφία της προϊστορικής Κρήτης και Κύπρου, με έμφαση στην Ύστερη Χαλκοκρατία

Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένη η:

-6/12/2010, Κλαίρη Παλυβού, Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,"Μια αρχιτεκτονική της ευημερίας 3500 χρόνων"

 

ΚΛΑΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Καθηγ. Γ. Αλευρά

Θέμα σεμιναρίου: Νεκροπόλεις –Ταφές- Ταφικά έθιμα- Επιτύμβια μνημεία. Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:

-18/3/2011, δρ. Μ. Πωλογιώργη, "Ανασκαφή στη Φλύα (Χαλάνδρι)"
-8/4/2011, δρ. Μ. Πωλογιώργη, "Ιδιαίτερες Περιπτώσεις Κτέρισης Νεκρών"
-20/5/2011, υποψήφια δρ. Χρ. Τσούλη, "Επιτύμβια Μνημεία της Κω"
-3/6/2011, υποψήφια δρ. Μ. Τσούλη, "Νεκροταφείο Κλασικών Χρόνων στη Σπάρτη"

Καθηγ. Ε. Μπουρνιά

Θέμα σεμιναρίου: Μέθοδοι αρχαιολογικής έρευνας σε αστικό και περιαστικό χώρο.

Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένη η:

-24/5/2011, Δρ.Ειρήνη Γρατσία, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας ΜOnuMENTA, "Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ο αντίκτυπός της στην κοινωνία"

Λεκτ. Στ. Κατάκης

Θέμα σεμιναρίου: Όψεις της ελληνικής
πλαστικής κατά του Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένη η:

-24/1/2011, Παυλίνα Καραναστάση, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασ. Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,"Οι εικονιστικοί
ανδριάντες του Αδριανού: Τεκμήρια 'φιλελληνικής πολιτικής' ή 'πολιτικού
ρεαλισμού'; "

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Καθηγ. Μ. Κωνσταντουδάκη

Θέμα σεμιναρίου: Όψεις της τέχνης στη Βυζαντινή και Βενετική Κρήτη (10ος-15ος αι.) και οι σχέσεις με άλλες περιοχές.

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:

-19/10/2010, Δρ. Χαράλαμπος Γάσπαρης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,"Το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της Βενετοκρατίας στην Κρήτη"
-13/12/2010, Γεωργία Μοσχόβη, Αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, "Οι ναοί της περιοχής Κριτσάς Μιραμπέλλου και η τέχνη των τοιχογραφιών τους"
-21/12/2010, Κώστας Γιαπιτσόγλου, Αρχαιολόγος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, "Θέματα εργαστηρίων στη ζωγραφική της Κρήτης του ύστερου 13ου-πρώιμου 14ου αι."
-10/1/2011, Δημήτρης Τσουγκαράκης, Καθηγητής και Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, "Χαράγματα στις τοιχογραφίες Βυζαντινών εκκλησιών της Κρήτης και η σημασία τους"

 

Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Καθηγ. Ε. Μαντζουράνη

Θέμα σεμιναρίου: Η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και η σημασία της στην τέχνη της προϊστορικής Κρήτης και Κύπρου

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:

-24/3/2010: Καθηγ. Νίκος Ευστρατίου, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), με θέμα: Αναζητώντας τους τελευταίους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες στη Λήμνο και την Κύπρο: οι πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

-9/6/2010: Δρ Κατερίνα Γιαννάκη (Πανεπιστήμιο Sidney), με θέμα: Η χειρονομία στη Μινωική Εικονογραφία

Λέκτωρ Γ. Παπαδάτος

Θέμα σεμιναρίου: Η μεταλλουργία του πρώιμου Αιγαίου: Αρχαιολογικές και Αρχαιομετρικές Προσεγγίσεις

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:

-20/4/2010: Χάρης Τσέλιος, (υποψ. Διδάκτωρ, Αρχαιολογική Υπηρεσία), με θέμα: Μυκηναϊκή Μεταλλοτεχνία

-4/5/2010: Δρ Γιάννης Μπασιάκος (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), με θέμα: Η μεταλλουργία του Νεολιθικού και Πρωτοχαλκού Αιγαίου

-11/5/2010: Δρ Μιχάλης Καταπότης (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), με θέμα: Πειραματική εκκαμίνευση χαλκομεταλλευμάτων

-18/5/2010: Δρ Γιώργος Βαρουφάκης, με θέμα: Ο σίδηρος στο μινωικό και μυκηναϊκό κόσμο

Λέκτωρ Κ. Κοπανιάς
Θέμα σεμιναρίου: Οι διεθνείς σχέσεις στην Εγγύς Ανατολή μέσα από τα αρχεία της Χάττουσα και της Αμάρνα

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
- 7/5/2010: Καθηγ. Peter Pavuk (Πανεπιστήμιο Bratislava), με θέμα: Western Anatolia in 2nd Millenium. The World beyond the Coastline

- 14/5/2010: Καθηγ. Felix Blocher (Πανεπιστήμιο Halle-Wittenberg), με θέμα: A Late Bronze Age Sanctuary on the Euphrates: Excavations at Tall Munbaqa (ancient Ekalte), Syria

- 21/5/2010: Dr. J.-M. Henke (Επιστημονικός Συνεργάτης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου), με θέμα: Observations on workshops of Cypriote terracottas in the East Aegean

 

ΚΛΑΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Καθηγ. Ν. Κούρου

Θέμα σεμιναρίου: Νέες προσεγγίσεις στην αρχαιολογία των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:

-16/10/09: Δρ Βασίλης Κιλίκογλου (EKEΦE Δημόκριτος), με θέμα: EισαγωγήστηνΑρχαιομετρία

-3/12/09: Καθηγ. Μαρία Ιακώβου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), με θέμα: Έρευνες πεδίου στην Παλαίπαφο (2006-2009).Ηπεριπέτεια της αναζήτησης του αστικού περιβάλλοντος του βασιλείου της αρχαίας Πάφου

-13/1/2010: Δρ Κατερίνα Τρανταλλίδου (Αρχαιολογική Υπηρεσία), με θέμα: Εισαγωγή στην Αρχαιοζωολογία

-17/10/2010: Καθηγ. Karl Reber (Πανεπιστήμιο Λωζάνης), με θέμα: 100 χρόνια ανασκαφών στην Ερέτρια

Καθηγ. Ό. Παλαγγιά

Θέμα σεμιναρίου: Γλυπτική, ιερά και λατρείες στην Πελοποννήσου

Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένη

- 6/5/2010: η Καθηγ. Marion Meyer (ΠανεπιστήμιοΒιέννης), μεθέμα: Hero Cults in the Peloponnese

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Επίκ. Καθηγ. Π. Πετρίδης, Ομότ. Καθηγ. Μ. Παναγιωτίδου

Θέμα σεμιναρίου: Τοπογραφία της Κωνσταντινούπολης

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
-28/4/2010: Λέκτωρ Catherine Vanderheyde (Université de Strasbourg), με θέμα: ΗΒυζαντινήΓλυπτικήτηςΚωνσταντινούπολης


-5/5/2010: Αναπλ. Καθηγ. Τόνια Κιουσοπούλου, (Πανεπιστήμιο Κρήτης), με θέμα: Δύο "οίκοι" στην Υστεροβυζαντινή Κωνσταντινούπολη

-19/5/2010: Tolga Uyar ( υποψ. Διδάκτωρ του Université de Paris I - Panthéon
- Sorbonne), με θέμα: Κωνσταντινουπολίτικες επιδράσεις στη ζωγραφική της Καππαδοκίας

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
και ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Διεπιστημινικό Σεμινάριο «Νίκος Οικονομίδης»

Επίκ. Καθηγ. Τ. Μανιάτη-Κοκκίνη και Καθηγ. Σ. Καλοπίση-Βέρτη,

σε συνεργασία με ΔρΧρ. Αγγελίδη (Δ/ντρια Ερευνών - Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών)

Θέμα σεμιναρίου: Το Βυζάντιο τον 14ο αιώνα: συρρίκνωση και εξέλιξη, αντιπαλότητες και ακτινοβολία.

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
- 16/12/2009: Δρ Τηλέμαχος Λουγγής (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Διοίκηση και κοινωνία στον 14ο αιώνα

- 20/1/2010: Καθηγ. Κωνσταντίνος Πιτσάκης (Νομική Σχολή – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), με θέμα: Δίκαιο και δικαιοσύνη κατά τον 14ο αιώνα

- 27/1/2010: Δρ Χαράλαμπος ΓάσπαρηςΙνστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Τα πρώην βυζαντινά εδάφη και η λατινική κυριαρχία τον 14ο αιώνα. (Δ/ντής Ερευνών –

Η εποχή της ανασυγκρότησης

- 3/2/2010: Ομότ. Καθηγ. – Ακαδημαϊκός Ljubomir Maksimović (Παν/μιο Βελιγραδίου – Σερβική Ακαδημία Επιστημών), με θέμα: Η ουσία της αυτοκρατορίας του Στέφανου Ντούσαν


- 17/2/2010: α. Δρ Μαρία Γερολυμάτου (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Βυζαντινοί και ξένοι έμποροι στην Κωνσταντινούπολη τον 14ο αιώνα – β. Δρ Στυλιανός Λαμπάκης (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Τα ιστοριογραφικά έργα των Παχυμέρη, Γρηγορά και Καντακουζηνού, και τα ελάσσονα ιστοριογραφικά κείμενα του ιδ´ αιώνα

- 24/2/2010: Καθηγ. Marica Šuput (Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου), με θέμα: Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική στη Σερβία κατά το 14ο αιώνα

- 3/3/2010: Καθηγ. Robert Ousterhout (Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνιας), με θέμα: Finding a Place in History: Theodore Metochites at the Chora

- 10/3/2010: α. Καθηγ. Αγγελική Κωνσταντακοπούλου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), με θέμα: Η ιδεατή εικόνα της Θεσσαλονίκης στο 14ο αιώνα – β. Δρ Κρίτων Χρυσοχοΐδης (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Ο Αθωνικός μοναχισμός τον 14ο αιώνα: Από το απόγειο της ακμής στη σταδιακή παρακμή

- 17/3/2010: α. Καθηγ. Τίτος Παπαμαστοράκης (Πανεπιστήμια Αιγαίου και Αθηνών), με θέμα: Μυστράς και Κωνσταντινούπολη – β. Δρ Χάρις Καλλιγά, με θέμα: Μονεμβασία: «και θέσεως ευκαιρία και... πλήθος μάλιστα οικητόρων και... πολιτείας ευγένεια...»

Ακαδημαϊκό έτος 2008-2009

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Χειμερινό εξάμηνο, Επίκ. Καθηγητής Πλάτων Πετρίδης

Θέμα σεμιναρίου: Βυζαντινή μικροτεχνία: πρώτες ύλες και τεχνικές

· 31/3/2009, Διάλεξη της Δρ κ. Όλγας Μαγουλά, (Dpt of Medieval History, University of Birmingham) με θέμα : "Τεχνικές Μεταλλοτεχνίας του Βυζαντινού και Δυτικού Μεσαίωνα".

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα

Θέμα σεμιναρίου: Ο πόλεμος στο Αιγαίο κατά την Εποχή του Χαλκού

· 31/3/2009, Διάλεξη του Δρ κ. Αθανασίου Νακάση, Καθηγητή Αρχαίας Τεχνολογίας Σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων- Έργων Τέχνης ΑΤΕΙ-Αθήνας με θέμα: «Πολιορκία και Άμυνα"

 

Εαρινό εξάμηνο, Λέκτορας Γ. Παπαδάτος

Θέμα σεμιναρίου: Ταφική Αρχαιολογία του Πρώιμου Αιγαίου

22/5/2009, Διάλεξη της δρ. Αργ. Ναυπλιώτη, επισκέπτριας ερευνήτριας του Εργαστηρίου Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με θέμα: «Η Συμβολή της Μελέτης των Ανθρωπίνων Οστών στην Αρχαιολογική Έρευνα»

 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Γ. Κοκκορού-Αλευρά

Θέμα σεμιναρίου H Ανδρική Μορφή στην Ολόγλυφη Μνημειακή Ελληνική Γλυπτική. Tυπολογία-Τεχνοτροπικά Γνωρίσματα- Λειτουργία- Ερμηνεία

· 24/3/2009, Διάλεξη της προϊσταμένης της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Ευτυχίας Λυγκούρη, με θέμα "Ο Αρχαίος Πειραιάς και το Μουσείο του"

· 8/4/2009, Διάλεξη του αρχαιολόγουκ. Γ. Κουράγιου

με θέμα: «Ένα νέο ιερό του Απόλλωνα στη θέση

Μάντρα της ακατοίκητης νησίδας Δεσποτικό»

 

Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτριες Αννα Λαιμού – Εύα Σημαντώνη-Μπουρνιά

Θέμα σεμιναρίου: Κυκλάδες και Ανατολική Ελλάδα: Θέματα Κεραμικής και Εικονογραφίας

· 4/5/2009, Διάλεξη της Δρ κ. Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επιτ. Εφόρου Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, με θέμα: «Παριακή αγγειογραφία και εικονογραφία»

· 11/5/2009, Διάλεξη της Δρ κ. Ξένιας Χαραλαμπίδου, με θέμα: «Η κεραμική από το Τσικαλαριό της Νάξου"

· 25/5/2009, Διάλεξη του υποτρόφου του ΙΚΥ, κ. Martin Perron, με θέμα : "Pottery, Production, Trade and Consumption habits in the Western Mediterranean during the Archaic Period: The Ionian Cups"

· 1/6/2009, Διάλεξη της Δρ κ. Μαρίας Πιπιλή, Διευθύντριας του Κέντρου Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: "Λακωνική μελανόμορφη κεραμική: ο ιδιαίτερος χαρακτήρας μιας τοπικής σχολής και οι ανατολικοελληνικές επιδράσεις της"

 

Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα

Θέμα σεμιναρίου: Κλασική Αρχαιολογία. Ιερά και Αναθήματα

· Διάλεξη της Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Σεμέλης Πινγιάτογλου με θέμα "Ιερά αναθήματα του Δίου"

 

Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Νότα Κούρου

Θέμα σεμιναρίου: Προκλασικά Ιερά των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Πραγματο­ποι­ή­θη­καν ειδικές δια­λέξεις:

13.11.2008, Δρ Παναγιώτης Κουσούλης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου του Αιγαίου με θέμα «Θεολογία και Τελετουργία στην αρχαία Αίγυπτο »

27.03.2009 Δρ.Δρ. Αλέξανδρος Γούναρης, Αρχιτέκτων ΥΠΠΟ και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας με θέμα «Νηών Κατάλογος » : Ενα τεκμήριο οικιστικής;»

3.06.2009, Καθηγ. Cathy Morgan, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διευθύντρια της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, με θέμα «Houses of Men, houses of Gods: Religion and Power in early Iron Age Ithaca»

 

Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

◊ Καθηγήτρια Ν. Σγουρίτσα (σε συνδιδασκαλία με την δρ κ. Φ. Μαλλούχου - Tufano)

Θέμα σεμιναρίου: Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων

· 28/1/2008, Διάλεξη της Assist. Prof. Dr. ZeynepAktüre από το İzmir Institute of Technology (με το οποίο υπάρχει Erasmus συμφωνία) τέσσερα μαθήματα στα αγγλικά:

α. «On the politics of the display of sculptural remains in archaeological museums: the case of two Artemis Ephesia sculptures in Ephesos Museum in Selçuk, Turkey»

β. «Notes on the redisco­very, excavation, documentation and conser­vation of the Theatre of Ephesos near Selçuk, Turkey»

γ. «A historiography of modern interventions at ancient theatre and odeon remains in Greece»

δ. «Limits of modern intervention in burial mounds: the cases of Tumulus MM at Gordion, Tomb-Museum of Vergina, Tomb of Clytamnestra at Mycene»

· Διάλεξη του δρ. Αθ. Νακάση, προϊστάμενου ΔΙΤΕΑ του ΥΠΠΟ με θέμα: «Αναστύλωση και ανάδειξη του Προ­πύλου του Γυμνα­σίου Μεσσήνης»

 

◊ Καθηγήτρια Λ. Καραλή

Θέμα σεμιναρίου: Περιβαλλοντική ανα­σύν­θεση στην προϊστορική Ελλάδα

· 8/3/2008 Διάλεξη του κ.Jun'ichiIsomae, Καθηγητή του Διε­θνούς Ερευνη­τικού Κέντρου Ιαπωνικών Σπουδών «Ni­chi­bunken» με θέμα: «Μυθολογία και Αρχαιολογία στη Σύγχρονη Ιαπωνία: Η Διαχρονικότητα της Νοσταλγίας» (Αφίσα)

 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

◊ Καθηγήτρια Γ. Κοκκορού-Αλευρά

Θέμα σεμιναρίου: Ιερά των Ελληνιστι­κών Χρόνων στα Δωδε­κά­νησα και στη Μ. Ασία

· 18/3/08, Διάλεξη του δρ. Μ. Πετρό­που­λου, έφορου αρχαιο­τήτων, με θέ­μα: «Ο γεωμετρικός ναός στη Ρακί­τα Αχαΐας»

· 8/4/08 Διάλεξη της κ. Μ. Κουτσου­μπού, υποψήφιας διδά­κτο­ρα, με θέ­μα: «Τα Ελληνικά Ιερά από τους Γεω­μετρικούς έως και τους Κλασικούς Χρόνους»

· 15/4/08, Διάλεξη του δρ. Μ. Πετρό­που­λου, έφορου αρχαιο­τη­των, με θέ­μα: «Το Ιερό του Λυκαίου Απόλ­λωνα στην Αρκαδία»

· 4. 13/5/08, Διάλεξη της κ. E. Papuci-Wladyk, Καθηγή­τρι­ας του Πανεπιστημίου Jaggielonski της Κρα­κο­βίας, με θέμα: «Σα­ρά­ντα Χρόνια Πολωνικών Ανα­σκα­φών στην Πάφο»

 

◊ Αναπλ. Καθηγηγήτρια Α. Λαιμού

Θέμα σεμιναρίου: Αθηναϊκή μελανόμορφη κεραμική και εικονο­γραφία

· 6/11/2007 Διάλεξη της κ. Ευ. Σημαντώνη-Μπουρνιά, Καθη­γή­τρι­ας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με θέμα: «Εισα­γωγή στην Πρωτοαττική Κεραμική και Αγγειογραφία»

· 8/1/2008, Διάλεξη του κ. Κ. Ανανιάδη, υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματός μας, με θέμα: «Ο Κάλαθος και η Εικονογραφία του στον Αθηναϊκό Μελανόμορφο ρυθμό»

· 15/1/2008, Διάλεξη της κ. Μ. Πιπιλή, διευθύντριας του Κέν­τρου Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Μελα­νό­μορ­φη Αττική και Λακωνική Κεραμική: Διαφορές και Άλλη­λε­πι­δράσεις»

· 12/2/2008, Διάλεξη του κ. Δ. Πλάντζου, επίκουρου καθηγητή του Παν/μίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η τεχνοτροπική ανάλυση ως μεθοδολογικό εργαλείο στην Κλασική Αρχαιολογία»

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

◊ Λέκτορας Δ. Παυλόπουλος

· 12/2/2008, Πρόσκληση της κ. Θ. Φ. Μαρκά­του, επίκουρης καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για παρουσίαση έρευνάς της σχετικής με τον κλασικισμό και τα ζητήματά του στη νεοελληνική γλυπτική του 19ου αιώνα

· 20/5/2008, Πρόσκληση της κ. Χ. Κανελλοπού­λου, διδάκτορος Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστη­μίου Αθηνών, για παρου­σία­ση υλικού από τη διδακτο­ρική διατριβή της, με έμφαση σε ει­κα­στικές παρεμβά­σεις στην Αθήνα από το 1970 έως το 2004

 

Ακαδημαϊκό έτος 2006-2007

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Εαρινό εξάμηνο, Αναπλ. Καθηγήτρια Μ. Κωνσταντου­δά­κη-Κιτρομηλίδη

Θέμα σεμιναρίου: Μνημειακή ζωγραφική της Κρήτης (12ος-15ος αι.): Η εντοίχια διακόσμηση βυζαντινών ναών της μεγαλονήσου από την εποχή των Κομνηνών στην προ­χωρημένη βενετική περίοδο.

· Διάλεξη του κ. Χ. Γάσπαρη, Ιστορικού, Κύριου ερευ­νητή στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνι­κού Ιδρύματος Ερευ­νών, με θέμα: «Το ιστορικό πλαί­σιο στη βενετική Κρήτη από τον 13ο στον 15ο αιώνα»

· Διάλεξη του κ. Μ. Πατεδάκη, Λέκτορος Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Παραδείγματα επιγραφών από τοιχογραφημένους ναούς της Κρήτης. Προβλήματα και παρατηρήσεις»

 

Ακαδημαϊκό έτος 2005-2006

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

◊ Αναπλ. Καθηγήτρια Α. Λαιμού

Θέμα σεμιναρίου: Εργαστήρια γραπτής και ανάγλυφης κεραμικής της Ανατολικής Ελλάδας και η εικονογραφία τους

· 31/3/2006, Διάλεξη της κ. E. Walter-Καρύδη, Καθηγήτριας του Παν/μίου Saarbrücken, μεθέμα: «Εικονογραφικές ιδιαιτε­ρό­τη­τες στην πρώιμη αρχαϊκή αγγειογραφία: Πάρος και Ανα­το­λική Ελλάδα»

 

Ακαδημαϊκό έτος 2004-2005

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο, Αναπλ. Καθηγήτρια Μ. Κωνσταντου­δά­κη-Κιτρομηλίδη

Θέμα σεμιναρίου: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Βυζαντινή παράδο­ση, Αναγέννηση και Μανιερισμός, Ισπανική περίοδος

· Διάλεξη του κ. Ν. Χατζηνικολάου, Καθηγητή Πανεπι­στημίου Κρή­της, με θέμα: «Μεθοδολογικά ζητήματα μελέτης του Θεοτο­κό­πουλου».

· Διάλεξη της κ. Μ. Κασιμάτη, Επιμελήτριας Εθνικής Πινακο­θή­κης και Μουσείου Α. Σούτζου, με θέμα: «Ο θεωρητικός Lo­mazzo, ο Μανιερισμός και η τέχνη του Θεοτοκόπουλου».

· Διάλεξη της κ. Μ. Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντριας Εθνικής Πι­να­κο­θήκης και Μουσείου Α. Σούτζου, με θέμα: «Η τεχνοτροπία και η εξέλιξη του Γκρέκο στην Ιταλία και την Ισπανία»

· Ξενάγηση στα έργα του Γκρέκο στην Εθνική Πινακοθήκη».

 

Ακαδημαϊκό έτος 2003-2004

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

◊ Καθηγήτρια Γ. Κοκκορού-Αλευρά

Θέμα σεμιναρίου: Κλασική Αρχαιολογία. Μεθοδολογικές Προσεγ­γί­σεις (Έμφαση στη Γλυπτική).Πραγματο­ποι­ή­θη­καν ειδικές δια­λέξεις:

·Δρ. Ι. Μανιάτη, διευθυντή Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με θέμα: «Εισαγωγή στην Αρ­χαιομετρία»

·Δρ. Μ. Μούλιου, «Εισαγωγή στην Ιστορία των Μουσεια­κών Συλ­λογών»

 

◊ Αναπλ. Καθηγήτρια Α. Λαιμού

Θέμα σεμιναρίου: Το έπος στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη: Εικονογραφική προσέγγιση

·10/6/2004, Διάλεξη του κ. Δ. Πλάντζου, διδά­κτο­ρος του Παν/­μί­ου της Οξφόρδης, με θέμα: «Η αρπα­γή του Παλλαδίου στις ελ­λη­νορωμαϊκές σφραγίδες: Εικονογραφικά πρότυπα και ερ­μη­νευτικές αποκλί­σεις»