ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Η Φωτεινή Μπαλλά έχει πτυχίο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ΜΑ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Κλασική Αρχαιολογία και διδακτορική διατριβή στα ταφικά έθιμα της Σικυώνας από το ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ και ως μόνιμη υπάλληλος στο Σπουδαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από το 2020 υπηρετεί στο Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ ως Ε.ΔΙ.Π. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται περιλαμβάνουν την Κλασική Αρχαιολογία με κύρια εξειδίκευση στην κεραμική και στα ταφικά έθιμα του ελλαδικού χώρου κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο.
Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές κυρίως με τα ταφικά έθιμα και την κεραμική της Σικυώνας σε ελληνικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Η εμπειρία της στο πεδίο περιλαμβάνει συμμετοχές σε ανασκαφές στην Αττική, την Κορινθία, τη Νάξο, την Τήνο και τους Οινιάδες Αιτωλοακαρνανίας.
• «Η Δημητριάδα της Πελοποννήσου και οι νομισματικές μαρτυρίες από την περίοδο ίδρυσής της», Αρχαιογνωσία τ. 16, 2010-2012, 209-224.
• «Αρχαία Σικυώνα: Η αποκάλυψη τμήματος νεκροταφείου ελληνιστικής εποχής», στο K. Kissas – W. D. Niemeier (επιμ.), The Corinthia and the Northeast Peloponnese. Topography and History from Prehistoric Times until the End of Antiquity. Proceedings of the International Conference held at Loutraki, March 26-29, 2009. Athenaia 4. München 2013, 491-507.
• «Εισηγμένη κεραμική σε ταφικά σύνολα της Σικυώνας (τέλη 7ου αι. – 300 π.Χ.)», στο Ε. Ζυμή κ.ά. (επιμ.), Το αρχαιολογικό έργο στην Πελοπόννησο (1ο ΑΕΠΕΛ), Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου. Τρίπολη, 7-11 Νοεμβρίου 2012. Καλαμάτα 2018, 237-247.
• «Παρόδιο νεκροταφείο στην Σικυώνα: τυπολογία τάφων, ταφικά μνημεία και έθιμα ταφής» (σε συνεργασία με Αθ. Τσιόγκα), στο Μ. Ξανθοπούλου κ.ά. (επιμ.), Το Αρχαιολογικό Έργο στην Πελοπόννησο 2 (ΑΕΠΕΛ2), Πρακτικά της Β Επιστημονικής Συνάντησης. Καλαμάτα, 1-4 Νοεμβρίου 2017, Καλαμάτα 2020, 323-332.
• «Ταφικά αγγεία Ύστερης Κορινθιακής περιόδου από τη Σικυώνα», στο Β. Λαμπρινουδάκης κ.ά. (επιμ.), Ἔξοχος ἄλλων: Τιμητικός τόμος για την Καθηγήτρια Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά, Αθήνα 2021, 513-528.
• «Τελετές εναγισμού στην Αρχαία Σικυώνα κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή», στο Ν. Δημάκης – Ε. Δημητριάδου (επιμ.), Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Πάνο Βαλαβάνη (υπό έκδοση).
• «Η κυκλοφορία νομισμάτων της Σικυώνας στη Βορειοδυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου», στα Πρακτικά του Γ Συνεδρίου: Το Αρχαιολογικό Έργο στη ΒΔ Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Ιωάννινα, 19-22 Ιανουαρίου 2022 (υπό έκδοση).
Διεύθυνση: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, 8ος όροφος, γραφείο 828, Πανεπιστημιούπολη, 15784 Aθήνα
Τηλέφωνο: 210-7277421
E-mail: fbala[at]arch.uoa[dot]gr